Saker att göra i Habo

Några kilometer väster om Vättern, i Jönköpings län, ligger den lilla tätorten Habo. Om du har vägarna förbi är den här lilla orten väl värt ett besök. Här finns nämligen en hel del att se och uppleva, allt i natursköna omgivningar. Faktum är att många inte bara nöjer sig med att göra ett besök utan de vill även bosätta sig här. Detta för att orten bjuder på attraktiva lägen med vacker utsikt mot Vättern. Man kan med andra ord säja att man här befinner sig i ett expansivt läge och orten blomstrar mer än någonsin, något som borgar för ett samhälle rikt på aktiviteter och framtidsanda.

Sevärdheter i Habo

Couple mountain biking holding a map and pointing the right road - outdoors sports

Habo har en helt unik träkyrka med en intressant historia. I folkmun kallas den träkatedralen vid Vättern. Delar av denna kyrka härstammar så långt tillbaka som till 1200-talet, den fick dock det utseende den har idag vid en ombyggnation 1723. Kyrkan var faktiskt vid ett tillfälle på väg att lämna Habo. Skansen i Stockholm ville nämligen köpa den. Som tur var protesterade ortsborna och kyrkan har fått stå kvar på sin ursprungliga plats. Om du besöker Habo är med andra ord denna byggnad med gamla anor en självklar sevärdhet att besöka. Är du cyklist kommer du att älska Habo. Här finns möjlighet till att både hyra cykel och ge dig ut på någon av alla de cykelleder som finns tillgängliga här. Pusta ut mellan cykeletapperna på någon av alla de natursköna platser som finns i området.

Shopping och mat i Habo

SD-politiker från Habo i blåsväder var en rubrik som lyste på löpsedlarna för ett tag sedan. Har du läst så här långt i denna text, så har du dock för länge sedan insett att den lilla orten Habo har så mycket mer att bjuda på än kontroversiella politiker. Känner du dig till exempel sugen på lite shopping? Då måste du besöka “Bok och presentshoppen” i Habo centrum. Här hittar du, förutom böcker, kaffe, te och inredning, information om uthyrning av både cyklar och båtar. Passa också på att ta en sväng till “Bruk för alla” och inhandla spännande second hand och antikt. När du blivit hungrig efter allt shoppande kan det passa med något att äta. Här finns ett brett utbud av restauranger. Du kan välja mellan allt från irländsk pub till att njuta av havets läckerheter. Caféer hittar du också en hel del av. På sommaren blommar dessutom Habo upp med små gårdscaféer. Hoppas du nu har fått inspiration till ditt besök i vackra Habo.